• Wpisów: 106
  • Średnio co: 23 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 13:32
  • Licznik odwiedzin: 21 597 / 2530 dni
 
zucchero-e-pepe
 
Cześć :)
Gdy za oknem jesień pełną parą a ja siedzę w szkole cały dzień gdy przyjdę do domu mam ochotę zjeść coś sytego i smacznego. Jesienne liście za oknem skłoniły mnie do zrobienia duszonek.
DSC00027.jpg

DSC00028.jpg

Zdjęcia robione kilka dni temu jak jeszcze świeciło słoneczko.
Dobra, to teraz przejdźmy do składników:
DSC00006.jpg

* ziemniaki
* cebula
* kiełbasa
* boczek w plasterkach
* olej/ oliwa
* sól
* pieprz
Potrzebujemy również naczynia żaroodpornego, noża i deski do krojenia.
1. Obieramy ziemniaki i podgotowujemy je w nieosolonej wodzie. Pamiętajcie żeby je wyjąć jak będą jeszcze twardawe. Zostawiamy je do ostygnięcia.
DSC00011.jpg

2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują obieramy kiełbasę ze skórki i kroimy ją w plasterki
DSC00008.jpg

DSC00009.jpg

3. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
DSC00010.jpg

4. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka kropel oleju i układamy plasterki boczku.
DSC00012.jpg

DSC00013.jpg

5. Ostygnięte ziemniaki kroimy w plasterki.
DSC00014.jpg

6. Zaczynamy naszą układankę. Ziemniaki, na nie trochę soli i pieprzu, kiełbasa, cebula, ziemniaki, na nie trochę pieprzu i soli, kiełbasa, cebula i na samą górę ziemniaki które ponownie doprawiamy.
DSC00015.jpg

DSC00016.jpg

DSC00017.jpg

DSC00018.jpg

DSC00019.jpg

4. Pieczemy w piekarniku przez około 3 godziny.
DSC00020.jpg

DSC00021.jpg

5. Podajemy. :) Najlepiej smakuje na drugi dzień. Super pasuje do duszonek kefir.
Smacznego :D
DSC00022.jpg

Buziaki
Kasia

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego